Makrofysiikka

paluu

Tällä kurssilla tutkailaan maailmankaikkeutta. Kurssilla on kaksi johtavaa teemaa

Gravitaatio

Tähtitieteen jatkokurssi

Mikrofysiikan kurssilla tutustutaan kolmeen maailman neljästä perusvuorovaikutuksesta: sähkömagnetismiin sekä vahvaan ja heikkoon vuorovaikutukseen. Näistä vuorovaikutuksista on olemassa kvanttiteoriat. Sen sijaan kvanttigravitaatioteoria odottaa vielä keksimistään.

Maailmankaikkeuteen tutustuminen tämän kurssin tasolla edellyttää sinulta perustuntemusta universumin rakenteesta.  Niinpä kurssivaatimuksissa onkin tähtitieteen peruskurssin FY 13 suorittaminen.  Tämä ei kuitenkaan ole aivan ehdotonta, kunhan sinulla on vastaavat tiedot .

Voit tutustua Fy 13 sisältöön täältä

Jos opiskelu olisi englanninkielistä ei näitä sivuja tarvitsisi tehdä koska näin mainio gravitaatiosivu jo on.

Kari Enqvistin kirjan Näkymätön todellisuus sivuilta löytyy hyviä linkkejä.

Aurinkokunnan mittasuhteista saa kuvan seuraavasta Aurinkokunnan malli sivusta.

Lisää linkkejä tulossa (kerro jos tiedät hyviä)

Gravitaatio

Fysiikan ilmiöt voidaan selittää neljän perusvuorovaikutuksen avulla.  Gravitaatio on näistä tähtitieteellisesti mielenkiintoisin.  Vastaahan se koko makrokosmoksen rakenteesta.  

Tutustumisemme gravitaatioon  alkaa antiikin Kreikkalaisten yrityksestä kuvata planeettojen liike ympyräliikkeen avulla.

alkuun

 

Tähtitieteen jatkokurssi

Makrofysiikan kurssin yhteydessä toteutetaan erilaisia tähtitieteen projekteja. Jotkut näistä on tehty havainnoinnin avulla.  Tämä osuus tulee jatkossa lisääntymään kunhan saadaan parempia havaintovälineitä.

Tähtitieteen mittauksia voidaan myös simuloida tietokoneella.  Netistä on imuroitavissa mainioita amerikkalaiseen Clea-projektiin liittyviä töitä. aikaisemmat opiskelijasukupolvet ovat laatineet  Clea-projektin  suomenkieliset apusivut.

alkuun

 

paluu fysiikan kurssisivulle