Karman laki

paluu ff4 pääsivulle

Karma on mielen laki Esimerkkejä karmasta Kielteiset mielentilat
Karma Raamatussa Karma yhteiskunnassa  

Koko idän filosofiaan on levinnyt etiikka jonka perustana on ajatus karmasta.

Länsimaisen filosofisen etiikan oleellinen kysymys on kysymys etiikan perustasta.  Mikä määrää teon arvon?

                      Teon seuraukset voivat olla ennalta arvaamattomat

                      Kenellä on oikeus määrätä mitä saa ja ei saa tehdä?

                      Jollekin voi olla haittaa teosta, joka hyödyttää toista

 Nämä esimerkit osoittanevat, ettei kysymys ole ensinkään yksinkertainen. 


 Karma on mielen laki

Karman lain perusta on se, että teon arvon määrää tekoon liittyvä ajatus.

 

Lain karman käsitteestä tekee se, että hyvistä teoista seuraa hyvää ja huonoista huonoa.

Näin karma on tietyllä tavalla kausaalinen luonnon laki.  Ei kuitenkaan samalla tavalla kuin fysiikan lait.

Piilotajunta toteuttaa karmaa tavalla, jota ihmisen tietoinen osa ei usein tajua.  Tämän takia karma sekoitetaan usein mystiseen kohtalon käsitteeseen.  Kuvitellaan, että joku ulkoinen kohtalo tuo ihmisen elämään asioita ja tilanteita, joihin tämä todellisuudessa hakeutuu itse.

 alkuun


Esimerkkejä karmasta

 

Teon karminen arvo

Ajatellaan, että opiskelija tekee hyvän teon avaamalla opettajalle oven. Jos hän avaa oven toivossa saada paremman numeron, on teko kylläkin hyvä.  Sen karminen arvo ei kuitenkaan ole niin suuri, kuin jos hän avaa oven, koska on kohteliaisuuttaan tottunut avaamaan oven vanhemmille ihmisille.  vielä suuremmaksi karminen arvo tulee, jos hän avaa oven spontaanisti ilman taka-ajatuksia.

 Anteeksianto

Tehtyään teon, joka on mielestään väärin jotain toista kohtaan ihmiselle tulee usein tarve pyytää anteeksi.  Anteeksipyyntö ei yleensä saa tekoa tekemättömäksi, mutta se voi tuoda tekijälle mielenrauhan, jonka hän on menettänyt karmisesti huonon teon tekemisen vuoksi.  Anteeksipyyntö on tietysti karmisesti hyvä teko.

On kuitenkin tärkeää huomata, ettei anteeksiannon vapautusta tapahdu siksi, että tuo toinen antaa anteeksi, vaan oleellisesti siksi, että tekijä antaa anteeksi itselleen.  toisen anteeksianto auttoi häntä kokemaan oman anteeksiannon oikeutuksen.

 On sanottu, että ihminen käy jatkuvasti karmista oikeudenkäyntiä, jossa hän on itse syytetty, syyttäjä, puolustusasianajaja ja tuomari.

 Nainen ja kohtalo

Ihminen ei usein näe karman yhteyksiä, kuten nainen joka ihmettelee miksi kohtalo tuo aina hänen elämäänsä juoppoja ja uskottomia miehiä.  Aina suhteen kaaduttua hän lähtee tanssikapakkaan etsimään lohtua, kunnes törmää baarissa uuteen ”mukavaan” mieheen.

 

 alkuun


Kielteiset mielentilat

 

Karman lain luonteesta johtuen idän etiikassa ei yleensä esitetä kieltoja tai käskyjä.  Sen sijaan puhutaan kielteisistä mielentiloista, jotka aiheuttavat huonoa karmaa. Tällaisia ovat:

viha, ylpeys, ahneus,  kateus

 Nämä mielentilat estävät ihmistä näkemästä maailmaa oikein ja pysäyttävät siten hänen henkisen kehityksensä.  Puhutaan mielensamentajista.

 alkuun

 


 

Karma Raamatussa

 Karman käsite on tärkeä kaikissa idän traditioissa.   Sen periaate on kuitenkin yleisinhimillinen. tiedostamistasoltaan kehittyneet ihmiset ovat aina tajunneet karman oleellisen roolin ihmisen elämässä.  Seuraavassa joukko raamatun ajatuksia, jotka voi helposti tulkita karman käsitteellä.

                       Mitä ihminen kylvää sitä hän niittää

                      Hyvät teot tulee tehdä niin, ettei vasen käsi tiedä mitä oikea tekee

                      Uskottomuus tapahtuu jo ajatuksissa, vaikka aviorikosta ei tekisikään.

Mitä se ihmistä hyödyttää, vaikka voittaisi koko maailman jos saisi vahingon sielulleen.

 alkuun

 


Karma yhteiskunnassa

 On kirjoitettu mielenkiintoisia buddhalaisia tekstejä sodista ja saastuttamisesta karman näkökulmasta.

 Saastuttamalla ja muuten tuhoamalla maailmaa tämän hetken ihmiset kasaavat tulevien sukupolvien ylle niin huonon karmaan, ettei kukaan osaa sanoa miten he siitä selviävät.

 Buddha on sanonut maailman pahuuden johtuvan siitä, että ihmiset katsovat pienten hyvien tekojen olevan niin merkityksettömiä, ettei niitä kannata tehdä.  Pienet pahat teot ovat taas niin vähäisiä, että niitä voi hyvin tehdä.  näin maailman huono karma kasvaa valtavaksi.

 alkuun

paluu ff4 pääsivulle